duminică, 9 ianuarie 2011

Petru Frasila si-a lansat a doua carte la Iasi


Alaturi de lansarea celei mai recente carti a lui Adrian Cioroianu, manifestarile au facut parte din „Prelectiunile Junimii“ de la Casa Pogor

Omul de televiziune Petru Frasila, cunoscut in zona Roman mai ales din ultimii patru ani, de când aici emite televiziunea Tele M Roman, si-a lansat cea de-a doua carte, „De la ziarist interzis la libertatea de a candida pentru Parlamentul României“, la Casa Pogor a Muzeului Literaturii Române din Iasi, vineri, 29 ianuarie. Lansarea a fost inclusa in manifestarea culturala perena „Prelectiunile Junimii“, seria a V-a, sedinta a IV-a, in care Adrian Cioroianu a sustinut discursul „Ce-i lipseste României pentru a fi o tara perfecta?“. De asemenea, istoricul Adrian Cioroianu si-a lansat si el cea mai recenta carte, volumul I din „Geopolitica matrioskai. Rusia postsovietica in noua ordine mondiala“, aparuta la Editura Curtea Veche din Bucuresti.

La eveniment au participat, alaturi de autorii cartilor, Constantin Dram, din partea Editurii Universitas XXI din Iasi, la care a vazut lumina tiparului cartea lui Petru Frasila, precum si Constantin Simirad, Liviu Antonesei si Gheorghe Bunghez.
in deschidere, Gheorghe Bunghez, martor al multor scene din carte, a facut o scurta trecere in revista a lucrarii. „Nu vreau sa fac aici propaganda unei carti care merita a fi citita de catre toate vârstele, de catre toate generatiile, ci pur si simplu vreau sa spun ca este cartea unei framântari. in ea veti gasi 200 de pagini de transcrieri a unor emisiuni de televiziune, veti gasi 100 de pagini de documente jurnalistice si alte câteva zeci de pagini ale autorului, ale câtorva oameni politici, câtorva intelectuali, câtiva prieteni, care, cu totii, depun marturie de credinta pentru un om care, iertat sa fiu, a crezut la un moment dat ca «libertatile democratiei românesti» inseamna si certitudini“, a spus Gheorghe Bunghez.
Constantin Simirad, fost primar al Iasului, acum presedinte al Consiliului Judetean Iasi, si-a amintit cum Tele M era, la inceputuri, o adevarata instanta. „Din cele doua carti scrise de domnul Petru Frasila veti afla periplul unui ziarist care a creat un anumit soi de televiziune, al unui om care chiar a crezut ca se poate face ceva in România si care a cunoscut o mare dezamagire, când a constatat, de fapt, ca notorietatea nu e suficienta pentru a obtine voturi. Televiziunea pe care a creat-o Petrica Frasila a prins foarte mult la public si eu, fiind primar pe atunci, imi aduc aminte ca aceasta televiziune, Tele M, era socotita ca o instanta superioara a Primariei. Deci verdictul final acolo se dadea si nu la Primarie. Foarte multi oameni care veneau in audiente la mine si carora nu le puteam rezolva problemele - pentru ca erau probleme de nerezolvat, conflicte in familie, tot felul de lucruri pe care primarul nu le putea rezolva - ieseau furiosi din audienta si spuneau: «Mergem la Tele M. Va aratam noi». Şi chiar se duceau la Tele M , unde gaseau usa deschisa si isi spuneau pasul fara nici o constrângere“, a spus Constantin Simirad.
Precizarile facute de Petru Frasila au aratat insa in ce masura o virtute poate deveni un defect, atunci când o televiziune se muta dintr-o capitala culturala in orase mici. „Când am venit cu televiziunea Tele M la Piatra Neamt, unde am avut prima emisie in martie 1996, iar apoi la Roman, in octombrie 2006, am crezut ca pot sa imi pastrez aceeasi forma jurnalistica pe care am exersat-o la Iasi. Acest lucru nu s-a potrivit, pentru ca reactia celor criticati a fost extrem de agresiva, si de aici subiectele cartii de fata. Ceea ce domnul Simirad considera ca era o virtute pentru Tele M la Iasi, a devenit un defect la Piatra Neamt si Roman“, a concluzionat Petru Frasila.

Cel care a prefatat cartea lui Frasila, Adrian Cioroianu, a dorit sa se explice. „N-am scris din amabilitate aceasta prefata. Am scris-o ca urmare directa a faptului ca l-am cunoscut pe Pentru Frasila in 2003. Nu era cea mai buna perioada din viata domniei sale, erau o multime de presiuni, intr-o perioada, sa zicem, nu prea prielnica presei de opozitie de atunci. L-am cunoscut ca pe un om care niciodata nu a facut caz de faptul ca era sub acea presiune in acel moment, facea un talk-show la care invita bineinteles si administratie, si persoane de opozitie. Am scris in doua rânduri aceasta prefata, pentru ca am crezut sincer ca o demonstratie de acest fel spune o poveste. in definitiv, e povestea unui candidat. Eu o privesc si cu ochiul celui care isi imagineaza ca, macar peste 50 de ani, o astfel de carte ar putea fi un fel de document pentru cei tineri, copiii copiilor nostri care vor vrea sa vada cum decurgea o campanie electorala in 2008“, a spus Adrian Cioroianu.
Liviu Antonesei crede ca cele doua carti ale lui Petru Frasila sunt demne de luat de model de organele de ancheta. „Şi cealalta carte, si asta mi se par, personal, doua anchete publicistice extraordinar de bine facute. Şi daca ma gândesc la cea dinainte si la o parte din cea de aici, realizez ca, daca organele abilitate sa faca ancheta ar fi facut ce a facut un singur om in materie de investigatie foarte multi oameni de pe meleagurile Neamtului ar fi acum la racoare, nu la ger, ca sa zic asa“, a fost de parere Liviu Antonesei.

Niciun comentariu: